Panierowany filet z kurczaka podany z ziemniakami i mizerią z pomidorów i ostrymi papryczkami czereśniowymi. Polecam :)
Składniki:
filet z kurczaka 1 szt.
jajka kurze 2 szt.
bułka tarta
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 5 szt.
pomidor 2 szt.
cebula połowa
śmietana 12 %
konserwowe papryczki czereśniowe
Wykonanie:
Wymyte pomidory kroimy w plastry, cebulkę w kostkę. Doprawiamy pieprzem i solą, wlewamy śmietankę i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania dania. Filety podwójne dzielimy na 2 połówki i te połówki fileta kroimy na połowę (4 kawałki z kompletnego fileta), rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym i osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry fileta smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, odparowujemy, tłuczemy i wkładamy na talerz, obok kładziemy usmażony kotlet z fileta, mizerię z pomidorów i 3 papryczki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz