Makowiec na cieście drożdżowym. Polecam.
Składniki na 2 makowce:
0,5 kg mąki pszennej typ 550
15 dag margaryny (rozpuszczamy)
2 jajka
2 żółtka
6 dag drożdży
3 łyżki cukru
2 duże porcje cukru waniliowego
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
wiórki kokosowe do posypania
Składniki na polewę czekoladową:
masło pół kostki (10 dag)
kakao 5 dag
cukier puder 12 dag
4-5 łyżek mleka
Wykonanie polewy:
Do roztopionego masła dodajemy pozostałe składniki, cały czas mieszamy. Gęstość polewy regulujemy mlekiem.
Wykonanie makowca:
Mąkę przesiewamy, łączymy z rozpuszczoną margaryną. Dodajemy drożdże (wcześniej zmieszane z 3 łyżkami cukru), 2 jajka, 2 żółtka, śmietanę, cukier waniliowy oraz szczypta soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta rozwałkowujemy 2 kwadraty o bokach 30 cm 30 cm. Na rozwałkowany kwadraty z ciasta rozsmarowujemy masę makową z marginesem po obwodzie 2 cm. Zwijamy w rulon, boki zlepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczone makowce polewamy lukrem lub polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz