sobota, 23 grudnia 2017

Sernik w polewie kakaowej.



Sernik w polewie kakaowej. Polecam.


Składniki :

Spód :

mąka pszenna tortowa 20 dag
masło 10 dag
cukier puder
Jajko kurze 1 szt.
szczypta soli

Wykonanie spodu:





Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy miękkie masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy ciasto równomiernie i nakłuwamy je widelcem po całości. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do lekkiego zarumienienia. Ciasto studzimy.     

Masa serowa:

Składniki:

6 jajek
1 kg sera
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
masło 10 dag
budyń waniliowy 1 opakowanie
aromat waniliowy
rodzynki

Wykonanie masy serowej:

Masę serową robimy w większej misie. Ucieramy 6 żółtek, cukier, cukier waniliowy aromat waniliowy, masło i dodajemy na koniec budyń. Miksujemy chwilę, dodajemy ser i nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek i szczypty soli. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek oraz dodajemy podczas miksowania rodzynki.Kończymy miksowanie.

Wykonanie sernika:

Na wystudzony spód nakładamy masę serową. Równo rozprowadzamy. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 60 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik niech postoi w piekarniku przez 20 minut. Ostudzony sernik polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz