niedziela, 10 grudnia 2017

Marynowane śledzie w galarecie.



Idealna przystawka na różne okazje.

Składniki na 4 porcje (4 słoiczki 250 ml):

śledzie marynowane 8 filetów
marchew 8 plasterków
seler 8 kostek
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 4-5 ziaren
pieprz ziarnisty czarny 4-5 ziaren
sól do smaku
żelatyna 25 g
woda 800 ml
ocet 100 ml
cukier 1 łyżeczka
cebula ze słoiczka z marynowanych śledzi
ostre papryczki czereśniowe 3 szt.
natka pietruszki

Wykonanie:

W 800 ml wody zagotowujemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, marchew i seler. Gotujemy do miękkości marchwi i selera. Studzimy, wyjmujemy marchew i seler. Przelewamy wywar przez sitko. Do wywaru dodajemy ocet, sól i cukier, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Do wymytych słoiczków wkładamy po 2 plasterki marchwi, po 2 kostki selera, po trochę cebuli z marynowanych śledzi i po kilka płatków świeżej natki pietruszki. Do każdego słoiczka wkładamy zwinięte w ruloniki płaty marynowanych śledzi. Na wierzch dodajemy jeszcze troszkę cebulki z marynowanych śledzi. Zalewamy zimną zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wykładamy na półmisek wyłożony sałatą, dekorujemy zieloną natką pietruszki i papryczkami.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz