Idealne kiszki do pieczenia, bardzo, bardzo zdrowe i smaczne. Polecam :)
Składniki:
korpusy ze skrzydłami z kaczki 2 szt.
kasza gryczana 3 szklanki
kasza jęczmienna 2 szklanki
ostry sos z papryczek 200 ml
pasta rosołowa 2 łyżki
pieprz ziołowy
pieprz czarny pół łyżeczki
papryka słodka, mielona 2 łyżeczki
majeranek 2 łyżki
liść laurowy mielony pół łyżeczki
ziele angielskie mielone pół łyżeczki
sól
jelita proste wołowe Fi 50-52 mm 2,5 m
Wykonanie:
Gotujemy w osolonej wodzie korpusy z dwóch kaczek, gotujemy około godziny do momentu kiedy mięso będzie odchodzić od kości. Wyjmujemy korpusy, studzimy, obieramy z mięska. Rosół przelewamy przez sitko, odmierzamy 10 szklanek, wlewamy je do większego garnka i zagotowujemy. Do gotującego wywaru dodajemy rozdrobnione mięso, ostry sos z papryczek, liść laurowy mielony, ziele angielskie mielone, pieprz ziołowy, pieprz czarny, pastę rosołową lub 2 kostki kupne rosołowe, majeranek i wypłukane kasze, gryczaną i jęczmienną. Gotujemy ciągle mieszając do momentu kiedy wywar zacznie gęstnieć a kasze pęcznieć. Kończymy parzenie, przykrywamy garnek i czekamy 30 minut, kasze przez ten czas same dojdą. Po 30 minutach odkrywamy garnek, mieszamy kasze i studzimy. W między czasie płuczemy i moczymy grube jelita wołowe. Gdy farsz będzie ostudzony, napełniamy jelita formując odpowiedniej długości kiszki. Parzymy 30 minut w temperaturze 72-75 stopni Celsjusza. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie 5-10 minut. Osuszamy i osuszone wkładamy do lodówki. Bardzo smaczne są pieczone w piekarniku lub na patelni.
PORADA:
Na dwie szklanki wywaru dajemy 1 szklankę kaszy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz