Filety i udka z kaczek, pieczone. Idealna przekąska na przyjęcia.
Składniki:
filet z kaczki 2 szt.
udka kacze 4 szt.
lubczyk
przyprawa do kaczki
olej z pestek winogron 100 ml
Wykonanie:
Wyczyszczone, wymyte kawałki kaczki odciskamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Z przyprawy do kaczki i oleju robimy marynatę, mieszamy. Zrobioną marynatę odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie nacieramy marynatą każdy kawałek kaczki. Zamarynowane kawałki kaczki nakrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinnym marynowaniu, nacinamy skórki w filetach i udkach. Smażymy na gorącej patelni bez tłuszczu, na wolnym ogniu do ładnego zarumienienia się mięs i ich miękkości. Usmażone kawałki kaczki podajemy z plastrami pomarańczy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz