Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym podane z marynowaną kapustą brukselką i ziemniakami.
Składniki na 2 porcje:
pulpety 4 szt.
ziemniaki 4 szt.
marynowana kapusta brukselka 1 słoik
suszona włoszczyzna 2 łyżki
koper
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub kupna kostka rosołowa 1 szt.
pieczarki małe 4-5 szt.
papryka 1 szt
sos z ostrych papryczek 50 ml
sól
pieprz ziołowy
mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
śmietana do zabielenia sosu
woda 1 litr
Wykonanie:
W litrze wody z pastą rosołową, włoszczyzną, zagotowujemy pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach gotowania dodajemy surowe pulpety i gotujemy do wypłynięcia pulpetów. Gdy pulpety wypłyną do góry wyjmujemy je z garnka. Dodajemy do garnka pokrojony koper i ostrą papryczkę chili oraz dodajemy ostry sos z papryczek. Gotujemy do miękkości pieczarek. Gdy pieczarki będą miękkie,doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wkładamy ponownie pulpety, doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy sos, oraz lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Ugotowane ziemniaki tłuczemy, wkładamy na talerze, obok kładziemy konserwową brukselkę, pulpety i polewamy sosem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz