czwartek, 14 grudnia 2017

Rolada z indyka ze szpinakiem i serem.



Bardzo smaczna rolada z indyczego fileta, faszerowana szpinakiem i serem.


Składniki:

filet z indyka 1 kg

Farsz:

szpinak mrożony 50 dag
czosnek 2-3 ząbki
cebula 1 szt.
ser mozzarella większe kule 25 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano do smaku
przyprawa do kurczaka do smaku
masło klarowane

Wykonanie:

Filet z indyka nacinamy tak żeby powstał jeden duży płat mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony i roztarty czosnek, cebulę, doprawiamy pieprzem, oregano i solą. Szpinak smażymy tak żeby jak najwięcej odparowało wody. Usmażony układamy na rozłożonym filecie. Robimy margines z każdej strony fileta taki około 1 cm. Układamy pokrojony w kawałki ser. Całość zwijamy w roladę. Posypujemy przyprawami po wierzchu rolady. Zwiniętą roladę wkładamy do brytfanki, dodajemy troszkę masła klarownego i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu rolada niech troszkę przestygnie w piekarniku.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz