sobota, 30 grudnia 2017

Rozgrzewający krupnik.



Bardzo smaczny, rozgrzewający krupnik.

Składniki:

wywar z gotowania mięs i warzyw 2 litry
ziemniaki 3 szt.
włoszczyzna suszona 3 łyżki
kasza jęczmienna 6 łyżek
por kawałek 10 cm
lubczyk
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
domowa kostka rosołowa 2 łyżka
sól
pieprz ziołowy
natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Zagotowujemy wywar, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę, domową kostkę rosołową i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy kaszę jęczmienną i gotujemy do jej miękkości. Dodajemy lubczyk, przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze kilka minut, zakańczamy gotowanie. Zupę nalewamy do talerzy i konsumujemy.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz