Bardzo smaczny, soczysty sero makowiec.
Składniki:
Ciasto:
160 g margaryny
1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka całe
Masa serowa:
5 jajek
1 kg sera
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
160 g margaryny
2,3 łyżki maki ziemniaczanej
rodzynki, skórka pomarańczowa lub inne dodatki
Masa makowa:
850 g masy makowej
duża garść orzechów włoskich ( posiekać )
dodatkowo można dodać dowolne ulubione bakalie
Opcjonalnie:
Wiórki kokosowe do posypania
polewa o smaku ciemnej czekolady do polania (kupna)
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wstawiamy na 30 minut do zamrażalki. W tym czasie robimy masę z sera i maku. Ucieramy masę serową mikserem - najpierw margarynę, cukier i żółtka, a następnie dodajemy ser i dodatki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy na koniec do masy i delikatnie musimy wymieszać. Ciasto wykładamy na wysmarowaną i wysypaną mąką blachę, na ciasto wykładamy masę makowa i następnie wykładamy masę serową. Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach Celsjusza, środkowa półka, grzałki góra/dół. Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz