wtorek, 12 grudnia 2017

Sero makowiec.



Bardzo smaczny, soczysty sero makowiec.


Składniki:

Ciasto:

160 g margaryny
1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka całe

Masa serowa:

5 jajek
1 kg sera
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
160 g margaryny
2,3 łyżki maki ziemniaczanej
rodzynki, skórka pomarańczowa lub inne dodatki

Masa makowa:

850 g masy makowej
duża garść orzechów włoskich ( posiekać )
dodatkowo można dodać dowolne ulubione bakalie

Opcjonalnie:

Wiórki kokosowe do posypania
polewa o smaku ciemnej czekolady do polania (kupna)

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wstawiamy na 30 minut do zamrażalki. W tym czasie robimy masę z sera i maku. Ucieramy masę serową mikserem - najpierw margarynę, cukier i żółtka, a następnie dodajemy ser i dodatki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy na koniec do masy i delikatnie musimy wymieszać. Ciasto wykładamy na wysmarowaną i wysypaną mąką blachę, na ciasto wykładamy masę makowa i następnie wykładamy masę serową. Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach Celsjusza, środkowa półka, grzałki góra/dół. Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz