Jednogarnkowe, rozgrzewające danie.
Składniki:
łopatka wieprzowa 1 kg
cebula 2 szt.
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
suszona włoszczyzna 2 łyżki
pieprz ziołowy
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
sól
pasta rosołowa, domowa 2 łyżki (kupnej 1 kostka)
makaron penne
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osączamy z wody, osuszamy ręczniczkami papierowymi, kroimy w plastry. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem do mięsa jak na kotlety, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. W między czasie obieramy cebule, kroimy w pół plastry, solimy i dodajemy na patelnię. Dusimy pod przykryciem do zmiękczenia cebuli. W garnczku zagotowujemy 1,5 litra wody z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się bulionu dodajemy łyżką cedzakową usmażone plastry mięsa i cebulę. Dodajemy paprykę i gotujemy do miękkości mięsa, około 20 minut. Jeżeli mięso jest miękkie, doprawiamy do smaku i dodajemy 30 dag makaronu rurki i gotujemy jeszcze 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie kończymy gotowanie, makaron dojdzie po kilku minutach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz