poniedziałek, 4 grudnia 2017

Zupa pieczarkowa.



Rozgrzewająca zupa pieczarkowa ugotowana na wieprzowej szynce.

Składniki:

pieczarki 60 dag
ziemniaki 3 szt.
szynka wieprzowa 60 dag
pasta rosołowa 1 łyżka stołowa lub 1 kostka kupna
suszona włoszczyzna
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
sól
pieprz ziołowy
lubczyk suszony
koperek świeży
śmietana 30% do zabielenia
woda 2 litry

Wykonanie:

Zagotowujemy 2 litry wody, solimy, wkładamy pokrojone w większe kostki mięso. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę, pastę rosołową, pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w plasterki pieczarki. Gotujemy do miękkości pieczarek i mięsa (około 40 minut). Jeżeli pieczarki i mięso będą miękkie dodajemy suszony lubczyk, pokrojony koper i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zabielamy śmietaną, zagotowujemy i kończymy gotowanie. Ugotowaną zupę nalewamy do talerzy i konsumujemy.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz