Boczek wieprzowy dojrzewający. Bardzo smaczny jako dodatek do jajecznicy i nie tylko.
Surowiec:
boczek wieprzowy bez skóry i żeber 2 kawałki po 35 dag
Przyprawy:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soli + 1 małą łyżeczkę płaską soli peklowej
1 łyżkę suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu ugniecionego w moździerzu
1 łyżeczka kolendry ugniecionej w moździerzu
gaza 0,5 m x 0,5 m
Wykonanie:
Kawałki boczku myjemy i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi, dokładnie obtaczamy kawałki boczku w cukrze. Przekładamy do metalowej foremki(keksówka) i wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy. Z boczku wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy boczek z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy. Po tym czasie opłukujemy boczek z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą i umieszczamy w wymytej,suchej foremce (keksówka). Wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie boczek owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w przewiewnym,suchym miejscu (w kuchni koło okna). Zostawiamy na minimum 7 dni. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i jeść z chlebkiem posmarowanym masłem i plasterkami pomidorka. Boczek taki jest idealny podsmażany jako dodatek do sosów do spaghetti, jajecznicy.
01-Kawałki boczku obtaczane w cukrze |
02-Kawałki boczku obtaczane w cukrze obracane co kilka godzin 1 obrót |
03-Kawałki boczku obtaczane w cukrze obracane co kilka godzin 2 obrót |
04-Kawałki boczku obtaczane w cukrze obracane co kilka godzin 3 obrót |
05-Kawałki boczku wymyte z cukru i osuszane ręczniczkami papierowymi |
06-Kawałki boczku natarte w soli |
07-Kawałki boczku obtaczane w soli |
08-Kawałki boczku obtaczane w przyprawach |
09-Kawałki boczku obtaczane w przyprawach w torebce foliowej i wstawiamy tak przygotowane do lodówki |
10-Kawałki boczku zawinięte w gazie w przewiewnym miejscu |
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz