środa, 24 stycznia 2018

Babka ziemniaczana z pieczarkami, boczkiem i cebulą.



Ziemniaczana babka, niczym królewska korona, ozdobiona pomidorkami paprykowymi i czarnymi oliwkami. Polecam.

Składniki:

ziemniaki 6 szt.
pieczarki małe 11-12 szt.
jajka kurze 3 szt.
mąka pszenna 3 łyżki
kasza manna 3 łyżki
boczek wędzony 10 dag
cebula 1 szt.

Przyprawy:

sól morska 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
pieprz ziołowy 1 łyżeczka

Opcjonalnie:

pomidorki paprykowe do dekoracji
czarne oliwki do dekoracji

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Gdy boczek i cebula się podsmaży, dodajemy całą zawartość z patelni do ciasta i dokładnie mieszamy. Smarujemy formę silikonową tłuszczem, wlewamy chochlą ciasto, układamy pieczarki górną częścią kapelusza do dołu, jedną koło drugiej. Pieczarki musimy wcisnąć żeby były zanurzone w cieście całkowicie. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termoobiegiem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się babki. Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy talerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem, babka sama wyjdzie z formy. Wyjętą babkę dekorujemy pomidorkami i oliwkami. Babka także smakuje podsmażana na drugi dzień.
















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz