środa, 24 stycznia 2018

Golonka wieprzowa, parzona w szynkowarze.




Golonka wieprzowa, parzona w szynkowarze. Idealna do kanapek. Polecam.

Surowiec:

golonka wieprzowa tylna ze skórą, bez kości - 1,3 kg

Przyprawy na 1,3 kg mięsa:

peklosól 25 g
papryka ostra 1 g   
papryka słodka 1 g
pieprz czarny 3 g
czosnek 3 g
żelatyna 6 łyżek

Wykonanie:

Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płaty mięsa ze skórą, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem ścisło napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze, zawiązujemy woreczek. Uzbrajamy szynkowar i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach szynkowar wstawiamy do garnka z nagrzaną wodą do temperatury 80-85 stopni Celsjusza i parzymy w tej temperaturze minimum 4,5 godziny. Po procesie parzenia studzimy szynkowar, po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym okresie chłodzenia wyjmujemy golonkę z szynkowaru, kroimy w plasterki i konsumujemy.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz