wtorek, 9 stycznia 2018

Chleb żytni, razowy 3 ziarna, z siemieniem lnianym, ziarnami dyni i słonecznika.



Bardzo smaczny i zdrowy chleb, prawdziwy razowiec. Polecam.


Zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
2 łyżki płatków żytnich
400 ml wody wymieszanej z 1 łyżką miodu
1 łyżka soli
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
1 łyżka siemienia lnianego

Opcjonalnie:

pestki dyni do posypania chleba
pestki słonecznika do posypania chleba
margaryna do posmarowania formy,
otręby lub mąka żytnia 720 do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić na jednolite ciasto, wsypać pestki, siemię lniane i płatki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksowa 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch ciasta, posypać pestkami słonecznika i dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 250 stopni,  po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 25 - 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.








Udanego wypieku!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz