Bardzo smaczny i zdrowy chleb, prawdziwy razowiec. Polecam.
Zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
2 łyżki płatków żytnich
400 ml wody wymieszanej z 1 łyżką miodu
1 łyżka soli
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
1 łyżka siemienia lnianego
Opcjonalnie:
pestki dyni do posypania chleba
pestki słonecznika do posypania chleba
margaryna do posmarowania formy,
otręby lub mąka żytnia 720 do wysypania formy
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić na jednolite ciasto, wsypać pestki, siemię lniane i płatki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksowa 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch ciasta, posypać pestkami słonecznika i dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 25 - 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.
Udanego wypieku!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz