wtorek, 9 stycznia 2018

Złociste kopytka, plastry mielonego, papryczki czereśniowe.



Chrupiące, złociste kopytka podane z usmażonymi plastrami kotleta mielonego oraz marynowanymi papryczkami czereśniowymi.


Składniki:

ziemniaki ugotowane 2 szt.
mąka ziemniaczana 2-3 łyżeczki
kotlet mielony 1 szt.
papryczki czereśniowe marynowane
cebula połowa
bazylia do dekoracji
olej do smażenia

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, rozkładamy równo w miseczce, dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy na bok a puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy wałeczki i ukośnie wycinamy kopytka. Kopytka wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek na wierzch. Ostudzone kopytka smażymy na gorącym oleju z każdej strony na złocisty kolor. Usmażone kopytka wykładamy na talerz. Na patelnię układamy plasterki kotleta mielonego, smażymy z obu stron na rumiany kolor. Usmażone plasterki kotleta układamy obok kopytek. W między czasie smażymy plasterki cebuli. Układamy na talerzu marynowane papryczki czereśniowe, troszkę zeszklonej cebuli i dekorujemy bazylią.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz