Kluski szpecle (niemieckie kluski kładzione) z sosem pietruszkowym i kiełbasą.
Składniki:
kluski szpecle 20 dag
kiełbaska śląska 1 szt.
sól
pieprz ziołowy
suszona włoszczyzna 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
natka pietruszki
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
mąka ziemniaczana 1 łyżka do zagęszczenia sosu
śmietana 30 % do zabielenia sosu
woda 750 ml
Wykonanie:
Zagotowujemy 750 ml wody z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, listkiem laurowym, zielem angielskim i drobno pokrojoną kiełbaską. Gotujemy do momentu miękkości włoszczyzny, dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zagęszczamy i zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy kluski szpecle. Kluski podajemy polane sosem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz