Kotlety mielone podane z ziemniakami i sałatką z pomidorków.
Składniki:
wieprzowe mięso mielone 80 dag
cebula połowa
czosnek 2 zęby
bułka tarta pół szklanki
jajka kurze 2 szt.
sól 1 łyżeczka
pieprz ziołowy
pieprz czarny
majeranek
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 6 szt.
pomidorki paprykowe 7-8 szt.
cebula czerwona połowa małej
śmietana 12 % 3 łyżki
Wykonanie:
Cebulę, czosnek i mięso mielimy na sicie 4 mm. Dodajemy sól, bułkę tartą, jajka, majeranek, pieprze, wszystkie składniki wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Ugotowane ziemniaki tłuczemy, nakładamy na talerze razem z usmażonymi kotletami i sałatką z pomidorków, cebuli i śmietany.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz