Kotlet mielony podany z ziemniakami, mizerią z ogórka i marynowanymi papryczkami czereśniowymi.
Składniki:
mięso mielone wieprzowe ze schabu 1 kg.
bułka tarta 1 szklanka
jajka kurze 2 sztuki
cebula połowa średniej, starta
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
czosnek 2 ząbki
ziemniaki duże 4 sztuki
ogórek świeży
śmietana 12%
marynowane papryczki czereśniowe
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek, rozgnieciony czosnek, 1 łyżkę startej cebuli i jajka. Wyrabiamy farsz na kotlety. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiany kolor i miękkości mięsa w środku. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy mizerię z ogórka. Usmażone kotlety układamy na talerzach, obok nakładamy ziemniaki ugotowane, mizerię i marynowane papryczki czereśniowe.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz