Policzki wieprzowe to bardzo delikatne mięso wieprzowe, podane z sosem chrzanowym, parzoną kaszą i sałatką z kapusty.
Składniki:
policzki wieprzowe 7 szt.
liść laurowy 6 sztuki
ziele angielskie 8 ziaren
pieprz ziołowy
sól
domowa pasta rosołowa 1 stołowa łyżka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia sosu
chrzan tarty 1 stołowa łyżka
sos sojowy ciemny 2 stołowe łyżki
woda 4 szklanki
kasza jęczmienna 2 szklanki
sałatka z kapusty ze słoja
Wykonanie:
Z policzków pozbywamy się błon i kawałków skóry. Policzki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręczniczkami, solimy, pieprzymy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. W między czasie w litrze wody gotujemy wywar z suszonej włoszczyzny, domowej pasty rosołowej, chrzanu, ziela angielskiego, liści laurowych doprawiony solą i pieprzem do smaku. Usmażone policzki przekładamy do garnczka z gotującym się wywarem, gotujemy do miękkości policzków. W między czasie zagotowujemy 4 szklanki osolonej wody, dodajemy 2 szklanki wypłukanej kaszy jęczmiennej. Kaszę gotujemy do momentu pęcznienia, przykrywamy i kończymy parzenie. Przykryty garnczek z kaszą odstawiamy na 30 minut, kasza dojdzie i będzie gotowa. Jeżeli policzki będą miękkie doprawiamy sos do smaku dodając sos sojowy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zabielamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia. Parzoną kaszę nakładamy na talerz, obok układamy policzki, sałatkę warzywną i polewamy sosem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz