niedziela, 14 stycznia 2018

Smażone części z kaczki.



Filety i udka z kaczek, pieczone na patelni. Idealna przekąska na przyjęcia.

Składniki:

filet z kaczki 2 szt.
udka kacze 4 szt.
lubczyk
przyprawa do kaczki
olej z pestek winogron 100 ml

Wykonanie:

Wyczyszczone, wymyte kawałki kaczki odciskamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Z przyprawy do kaczki i oleju robimy marynatę, mieszamy. Zrobioną marynatę odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie nacieramy marynatą każdy kawałek kaczki. Zamarynowane kawałki kaczki nakrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinnym marynowaniu, nacinamy skórki w filetach i udkach. Smażymy na gorącej patelni bez tłuszczu, na wolnym ogniu do ładnego zarumienienia się mięs i ich miękkości. Usmażone kawałki kaczki podajemy do chleba lub razem z upieczonymi ziemniakami.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz