sobota, 13 stycznia 2018

Zupa pieczarkowa z klopsami.



Zupa pieczarkowa z klopsami i makaronem łazanki. Polecam.


Składniki na 2 litry zupy:

mięso wieprzowe 50 dag
pieczarki 10 szt. średnie
makaron łazanki garść
ziemniaki 1 szt. duży
suszona włoszczyzna
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
lubczyk mrożony
pieprz
czosnek 1 ząbek
majeranek
cebula kawałek
pieprz ziołowy
sól
śmietana 30% do zabielenia zupy

Wykonanie:

Wymyte mięso mielimy z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Z wyrobionego mięsa formujemy klopsy. W między czasie zagotowujemy wodę z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i domową pastą rosołowa. Gotujemy w niej klopsy. Klopsy gotujemy 10 minut od wypłynięcia ich do góry. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do garnka dodajemy wymyte, pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy garść makaronu łazanki, pokrojony lubczyk, przyprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości łazanek. Jeżeli łazanki będą miękkie do zupy wkładamy ponownie klopsy, zabielamy zupę śmietaną i doprowadzamy do zagotowania. Gdy zupa będzie się gotować kończymy jej gotowanie. Ugotowaną zupę wlewamy do talerza dodajemy klopsy.












Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz