piątek, 19 stycznia 2018
Zupa buraczkowa z uszkami.
Uszka smaczne są nie tylko z czerwonym barszczem ale również smaczne są w zupie buraczkowej. Polecam!!!
Składniki:
burak ćwikłowy 1 szt.
zakwas buraczany 250 ml
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 5-6 ziaren
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
sól do smaku
pieprz do smaku
uszka z kapustą i grzybami 30 dag
Wykonanie:
Buraka obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w ósemki. Wlewamy do garnczka 1,5 litra wody, wkładamy buraczki, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową, gotujemy do miękkości buraka. Gdy buraczki będą miękkie wyjmujemy je, studzimy i ostudzone trzemy na wiórki. Wiórki z buraka dodajemy do garnka i zagotowujemy, dodajemy zakwas buraczany, przyprawiamy do smaku. W między czasie gotujemy uszka. Ugotowane uszka nakładamy do talerzy i wlewamy zupę buraczkową.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz