czwartek, 18 stycznia 2018

Biała kaszanka z suszonymi pomidorami, mięsem z indyka i z podgardlem.



Kolejna bardzo smaczna biała kaszanka tym razem do jej zrobienia użyłam suszonych pomidorów, skrzydła z indyka i chudego podgardla wieprzowego. Polecam.

Surowiec:

skrzydło z indyka 70 dag
podgardle wieprzowe bez skóry, chudsze 30 dag
2 szklanki kaszy gryczanej białej
2 szklanki kaszy gryczanej palonej
2 szklanki kaszy jęczmiennej
12 szklanek wywaru z gotowania mięs
sos z ostrych papryczek chili 250 ml
pasta rosołowa 2 łyżki
suszone pomidory
jelita wieprzowe 28-32 - 5m

Przyprawy:

sól
pieprz
granulowany czosnek
majeranek
liść laurowy mielony
ziele angielskie mielone


Wykonanie:

Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super. 

Skrzydło z indyka i podgardle wieprzowe myjemy i gotujemy w 2 litrach wody 60 minut, studzimy, oddzielamy mięso od kości i kroimy w małą kostkę. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy pokrojone mięsa, suszone pomidory, sos z ostrych papryczek, pastę rosołową i wszystkie przyprawy. Wywar z przyprawami doprowadzamy do zagotowania się i do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając parzymy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy parzenie, przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut, kasza pod przykryciem dojdzie.Studzimy kasze i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach (moczymy 2-3 godziny). Parzymy kaszanki w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.






 











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz