Klopsy w białym sosie pietruszkowym podane z ziemniakami i sałatą lodową.
Składniki:
mięso wieprzowe, mielone z cebulą i czosnkiem 20 dag
ziemniaki 4 szt.
sól
pieprz ziołowy
suszona włoszczyzna 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
natka pietruszki
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
mąka ziemniaczana 1 łyżka do zagęszczenia sosu
śmietana 30 % do zabielenia sosu
woda 750 ml
Wykonanie:
Zagotowujemy 750 ml wody z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, listkiem laurowym, zielem angielskim . Gotujemy do momentu miękkości włoszczyzny. W między czasie z mięsa formujemy 2 klopsy. Dodajemy klopsy do gotującego się bulionu oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy aż klopsy wypłyną na wierzch. Zagęszczamy sos i zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy ziemniaki. Klopsy podajemy z ziemniakami i sałatą lodową ze śmietaną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz