niedziela, 25 lutego 2018

Kotlet mielony, ziemniaki i sałatka warzywna.



Kotlet mielony z ziemniakami i sałatką  z kapusty i papryki. Polecam.


Składniki: 

80 dag schabu od strony karczku
20 dkg podgardla wieprzowego
pół cebuli
bułka tarta 2 łyżki
jajka 2 szt.
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 3 ząbki
majeranek 1 łyżeczka
ziemniaki 6 szt.
swojska sałatka z kapusty i papryki

Wykonanie:

Mięso ze schabu, podgardle, cebulę i czosnek mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól,  pieprz, bułkę tartą i majeranek, dobrze mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem, smażymy uformowane z farszu kotlety na rumiany kolor z obu stron. W między czasie gdy smażą się kotlety, gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, gdy ziemniaki się ugotują odlewamy je z wody, odparowujemy i wykładamy na talerz, podajemy wraz z kotletami mielonymi i sałatką z kapusty.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz