sobota, 24 lutego 2018

Omlet z wędzonką i cebulą.



Idealny omlet na poranne śniadanie. Polecam :) 

Składniki:

jajka kurze 6 szt.
śmietana 18 % 2 łyżki 
mąka pszenna Typ 500  2 łyżki 
wędzony schab 2-3 plastry
pęczek szczypioru
cebula 1 szt. 
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Cebulę obieramy, drobno kroimy w kostkę. Plastry wędzonego schabu kroimy w kostkę i razem z cebulą smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem. Wbijamy jajka do miski w której będziemy sporządzać ciasto na naszego omleta. Do jajek dodajemy sól, pieprz, śmietanę i 2 łyżki mąki, lekko miksujemy na wolnych obrotach. Gdy kostki schabu z cebulką są już uduszone dodajemy je do wymieszanego, mieszamy łyżką wszystkie składniki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wlewamy ciasto na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor, uważając podczas przewracania placka na drugą stronę, robimy tą czynność bardzo ostrożnie. Usmażony omlet wykładamy na talerz i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Z podanego przepisu wyszły 3 omlety o średnicy 20 cm.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz