Idealny omlet na poranne śniadanie. Polecam :)
Składniki:
jajka kurze 6 szt.
śmietana 18 % 2 łyżki
mąka pszenna Typ 500 2 łyżki
wędzony schab 2-3 plastry
pęczek szczypioru
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obieramy, drobno kroimy w kostkę. Plastry wędzonego schabu kroimy w kostkę i razem z cebulą smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem. Wbijamy jajka do miski w której będziemy sporządzać ciasto na naszego omleta. Do jajek dodajemy sól, pieprz, śmietanę i 2 łyżki mąki, lekko miksujemy na wolnych obrotach. Gdy kostki schabu z cebulką są już uduszone dodajemy je do wymieszanego, mieszamy łyżką wszystkie składniki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wlewamy ciasto na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor, uważając podczas przewracania placka na drugą stronę, robimy tą czynność bardzo ostrożnie. Usmażony omlet wykładamy na talerz i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Z podanego przepisu wyszły 3 omlety o średnicy 20 cm.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz