Kotlety ziemniaczane faszerowane masą jajeczną z wędzonką i szczypiorem podane z sosem z podgrzybków. Polecam.
Składniki:
Kotlety:
ziemniaki 5 szt.
mąka ziemniaczana
jajka kurze 2 szt.
szczypior
wędzonka 2 plasterki
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
Sos grzybowy:
grzyby leśne w sosie własnym 1 słoik
woda
włoszczyzna suszona 2 łyżki
mąka pszenna do zagęszczenia 2 łyżeczki
śmietana
sól
pieprz
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6 szt.
domowa pasta rosołowa lub 1 kupna kostka
natka pietruszki
koper
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, studzimy. Z ziemniaków i mąki ziemniaczanej robimy ciasto takie jak na kluski śląskie. Jajka gotujemy na twardo. ugotowane jajka obieramy ze skorupek, kroimy w drobną kostkę razem ze szczypiorem i wędzonką. Pokrojone składniki mieszamy ze sobą, będzie to farsz do ziemniaczanych kotletów. Z masy ziemniaczanej formujemy kotlety, rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy 2-3 łyżeczki farszu i zlepiamy formując kotlet. Uformowane kotlety smażymy na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy sos grzybowy. W pół litrze wody gotujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy sos z grzybów, a grzybki rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki. Jeżeli warzywa z włoszczyzny będą miękkie dodajemy do garnczka grzyby, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki z koprem, doprawiamy pieprzem i solą. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając żeby mąka dobrze połączyła się z sosem. Usmażone ziemniaczane kotlety podajemy z sosem grzybowym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz