wtorek, 27 lutego 2018

Sos z podgrzybków.



Sos z grzybów leśnych, z podgrzybków. Sos ten możemy podawać z różnymi makaronami, kluskami, ziemniakami i wszystkimi kaszami. Polecam.

Składniki:

podgrzybki w sosie własnym 1 słoik
woda 500 ml
włoszczyzna suszona 2 łyżki
ziele angielskie 6 szt.
liść laurowy 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
natka pietruszki
koper
mąka pszenna do zagęszczenia sosu 1 łyżka
śmietana 30% do zabielenia sosu

Wykonanie:

W pół litrze wody gotujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zawartość słoika z grzybami wykładamy na durszlak, odcedzamy wywar z grzybów. Do gotującego się wywaru z włoszczyzny dodajemy wywar z grzybów, a grzybki rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki. Jeżeli warzywa z włoszczyzny będą miękkie dodajemy do garnczka grzyby, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki z koprem, doprawiamy pieprzem i solą. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając żeby mąka dobrze połączyła się z sosem.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz