środa, 14 lutego 2018

Krokiety z nadzieniem pieczarkowym.



Krokiety z moim ulubionym farszem pieczarkowym, można farsze modyfikować według swoich uznań i ulubionych smaków. Polecam.


Składniki:

placki 12 szt.
farsz
tłuszcz do smażenia

Farsz:

pieczarki 1 kg.
cebula 4 szt.
sól mała do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
papryka słodka mielona 1mała łyżeczka
majeranek 1 łyżka
tłuszcz do smażenia (ja użyłam 1 łyżkę smalcu z gęsi)

Wykonanie farszu:

Wymyte oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy pod przykryciem aż puszczą sok. Cebulę doprawiamy pieprzami i solą i dodajemy do duszących się pieczarek. Dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli i pieczarek. Jeżeli cebula i pieczarki będą już miękkie dodajemy paprykę i majeranek, mieszamy i bez przykrycia na większym ogniu redukujemy wytworzone soki z cebuli i pieczarek. Gdy farsz nie będzie wodnisty kończymy smażenie. Studzimy.

Ciasto:

jajka kurze 6 szt.
mleko 3 szklanki
ciepła przegotowana woda 3 szklanki
olej 6 łyżek
mąka pszenna Typ - 550 4,5 szklanki
sól pół łyżeczki

Wykonanie ciasta:

Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut żeby odpoczęło, i po tym czasie smażymy placki.

Wykonanie krokietów:

Na rozłożony placek nakładamy 2 łyżki farszu i zawijamy robiąc krokiety. Zrobione krokiety podsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz