Zdrowe, z dużą ilością warzyw, leczo podane z kaszą kus kus. Polecam.
cebula 1 szt.
kiełbasa 30 dag
czerwona papryka 1 szt.
żółta papryka 1 szt.
pieczarki 4 szt.
cukinia 1 mała
papryka mielona słodka
pomidory krojone 1 puszka
olej 2 łyżki
pieprz ziołowy
sól
czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
majeranek 2 łyżki
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
natka pietruszki
koper
kasza kus kus
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, lekko solimy i dusimy razem z pokrojonymi w kostkę pieczarkami w garnku z 2 łyżkami oleju około 10 minut. Dodajemy oczyszczoną z nasion pokrojoną w paski paprykę czerwoną i żółtą, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, domową kostkę rosołową, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie, pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości składników. Gdy wszystkie dodane składniki będą miękkie dodajemy majeranek, puszkę pokrojonych pomidorów bez skórki. Dusimy jeszcze na wolnym ogniu kilka minut pod przykryciem, doprawiamy do smaku. W między czasie zaparzamy kaszę kus kus. Odmierzoną ilość kaszy zalewamy wrzącym bulionem warzywnym tak żeby była zakryta kasza, przykrywamy i parzymy 10-15 minut. Leczo podajemy z kaszą kus kus.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz