poniedziałek, 19 lutego 2018

Żurek śląski.



Ile kuchni na Śląsku tyle jest przepisów na żurek, ale każdy ugotowany żurek jest smaczny, i nie tylko na świąteczny obiad.

Surowiec:

woda 1,5 litra
wędzony boczek 30 dag
białe, parzone kiełbasy 4 szt.
jajka ugotowane na twardo 4 szt.
żur domowego wyrobu 0,5 litra
Włoszczyzna suszona

Opcjonalnie:

kawałek chrzanu (5 cm)

Przyprawy:

sól
pieprz
majeranek
czosnek

Wykonanie:

Gotujemy w garnku 1,5 litra wody z pokrojonym w kostkę boczkiem i włoszczyzną. Gdy boczek będzie miękki, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości ziemniaków, około 15 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy kiełbasę białą i wlewamy 0,5 litra wymieszanego żurku, mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku, jeżeli ktoś lubi ostrzejszy żurek to można dodać 1 łyżkę startego chrzanu. Doprowadzamy do wrzenia. W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Ugotowany żurek podajemy z białą kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz