poniedziałek, 19 lutego 2018
Żurek śląski.
Ile kuchni na Śląsku tyle jest przepisów na żurek, ale każdy ugotowany żurek jest smaczny, i nie tylko na świąteczny obiad.
Surowiec:
woda 1,5 litra
wędzony boczek 30 dag
białe, parzone kiełbasy 4 szt.
jajka ugotowane na twardo 4 szt.
żur domowego wyrobu 0,5 litra
Włoszczyzna suszona
Opcjonalnie:
kawałek chrzanu (5 cm)
Przyprawy:
sól
pieprz
majeranek
czosnek
Wykonanie:
Gotujemy w garnku 1,5 litra wody z pokrojonym w kostkę boczkiem i włoszczyzną. Gdy boczek będzie miękki, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości ziemniaków, około 15 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy kiełbasę białą i wlewamy 0,5 litra wymieszanego żurku, mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku, jeżeli ktoś lubi ostrzejszy żurek to można dodać 1 łyżkę startego chrzanu. Doprowadzamy do wrzenia. W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Ugotowany żurek podajemy z białą kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz