Policzki wieprzowe to bardzo delikatne mięso wieprzowe, duszone, podane z sosem chrzanowym, ziemniakami i ogórkami konserwowymi.
Składniki:
policzki wieprzowe 7 szt.
cebula 1 szt.
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
majeranek 1 mała łyżeczka
domowa pasta rosołowa 1 stołowa łyżka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia sosu
chrzan tarty 1 stołowa łyżka
woda 800 ml
ziemniaki 4 szt.
ogórki konserwowe
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Z policzków pozbywamy się błon i kawałków skóry. Policzki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręczniczkami, solimy, pieprzymy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do smażących się policzków, dusimy pod przykryciem około 20 minut. W między czasie z 800 ml wody gotujemy wywar z suszoną włoszczyzną, domową pastą rosołową, chrzanem, ziele angielskim, liściem laurowym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażone policzki z cebulą przekładamy do garnczka z gotującym się wywarem, gotujemy do miękkości policzków. W między czasie gotujemy ziemniaki, ugotowane odparowujemy i tłuczemy. Jeżeli policzki będą miękkie doprawiamy sos do smaku. Zagęszczamy mąką pszenną i zabielamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie. Policzki podajemy z ziemniakami polanymi sosem i z ogórkiem konserwowym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz