sobota, 24 lutego 2018

Blok czekoladowy ze śliwkami z nalewki.



Blok czekoladowy ze śliwkami z alkoholu. Nie polecam go dzieciom i kierowcom.


Składniki:

margaryna lub masło 25 dag
cukier trzcinowy 1 szklanka 250 ml
mleko pół szklanki 125 ml
mleko w proszku 40 dag
kakao 4 czubate łyżki
śliwki, prezydent z nalewki
herbatniki 6 szt.


Wykonanie:

Do garnczka wkładamy margarynę lub masło, cukier i mleko. Zawartość garnczka podgrzewamy i doprowadzamy do rozpuszczenia składników, cały czas mieszamy. Gdy składniki dokładnie się rozpuszczą studzimy zawartość garnczka. Ostudzoną zawartość garnczka przelewamy do miski w której będziemy łączyć pozostałe składniki. Stopniowo dodajemy wymieszane mleko w proszku z kakao. Miksujemy z końcówkami haki, i jak masa dokładnie się wymiesza dodajemy śliwki, dalej miksując chwilę. Jeżeli dodane śliwki połączyły się z masą, przekładamy masę czekoladową do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyłożoną masę równamy i przykrywamy warstwą herbatników. Foremkę z masą kilkakrotnie stukniemy dnem o twarde podłoże żeby masa równo przyległa do dna foremki. Całkowicie ostudzoną foremkę z masą czekoladową wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinach gdy masa już całkowicie stężeje nakrywamy formę talerzykiem i przewracamy razem formę z talerzykiem do góry dnem. Blok czekoladowy powinien ładnie wyjść z formy. Zdejmujemy folię , kroimy w plastry i rozkoszujemy się smakiem.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz