Bardzo smaczna potrawka z kurczaka podana z ryżem. Potrawkę możemy podawać również z ziemniakami lub makaronem. Polecam.
Składniki:
filet z kurczaka cały 1 szt.
mrożone warzywa - (marchew, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza) 2 szklanki
bulion drobiowy 3/4 szklanki
olej 2-3 łyżki
sól
pieprz
śmietana 30% pół szklanki
natka pietruszki
Wykonanie:
Oczyszczony z błon filet kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i podsmażamy na gorącym oleju (2-3 łyżki). Podczas smażenia dodajemy bulion drobiowy oraz 2 szklanki mrożonych warzyw, dusimy 10 minut. Po 10 minutach dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku oraz posypujemy słodką czerwoną papryką. Gotujemy do zredukowania się sosu. Sos powinien być gęstszy. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem, ziemniakami bądź z makaronem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz