sobota, 3 lutego 2018

Placki ziemniaczane z duszonymi pieczarkami.



Zawsze smaczne, mające dużo zjadaczy, ziemniaczane placki podane z pieczarkami. Polecam.

Składniki:

ziemniaki 8 szt.
sól
majeranek
pieprz ziołowy
jajka kurze 2 szt.
mąka pszenna
pieczarki 15 dag
cebula biała połowa
cebula czerwona połowa
natka pietruszki
bazylia świeża
śmietana 30% 2 łyżki
olej 2 łyżki
oliwki czarne
pomidorki koktajlowe

Wykonanie:

Duszone pieczarki:

Wymyte, pokrojone pieczarki smażymy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy pokrojone cebule w pół plastry, pokrojoną natkę pietruszki i bazylię. Przyprawiamy pieprzem i solą. Do usmażonych pieczarek z cebulą dodajemy śmietanę, mieszamy.

Placki:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem, dodajemy jajka i mąkę, mieszamy. Ciasto na placki odstawiamy na 30 minut żeby przeszło przyprawami. Po tym czasie smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy z tłuszczu na papierowych ręczniczkach. Podajemy z  duszonymi pieczarkami, oliwkami i koktajlowymi pomidorkami.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz