Ruska biała kiełbasa pieczona z cebulą, podana z ćwikłą z chrzanem i chlebem. Polecam!!!
Składniki:
kiełbasa biała ruska surowa
cebula 3 szt.
sól
pieprz czarny
tłuszcz do pieczenia (ja użyłam gęsi smalec)
chrzan z ćwikłą
chleb
Przepis na surową ruską, białą kiełbasę:
Surowiec:
mięso chude ze schabu 70 dag
mięso z szynki 80 dag
ścinki tłuste (warkocz ze schabu) 40 dag
woda lodowata 125 ml
jelita wieprzowe 28/32 - 2,5 m
Przyprawy:
czosnek 8 g/kg
sól warzona 18 g/kg
pieprz czarny 2 g/kg
pieprz ziołowy 2 g/kg
majeranek 0,5 g/kg
Wykonanie:
Tłuste ścinki z mięsa kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm, mięso z szynki kroimy w kostkę 2 x 2 cm a
chude mięso ze schabu przepuszczamy przez szarpak. Wszystkie mięsa mieszamy dodając stopniowo sól, pieprz, czosnek i majeranek. Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i
wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach dodajemy lodowatą wodę i ponownie
wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy wymoczone wcześniej jelita. Z napełnionej
kiełbasy odkręcamy kiełbaski 12-14 centymetrowe.
Pieczenie lub smażenie:
Kiełbasę pieczemy w piekarniku około 40 minut, po 20 minutach pieczenia dodajemy przyprawione
pieprzem i solą, pokrojone w pół plastry cebule. Możemy również zamiast w piekarniku usmażyć na
patelni, z obu stron na rumiany kolor, dodać pokrojoną, doprawioną pieprzem i solą cebulę i pod przykryciem dusić do ładnego koloru cebuli.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz