Bardzo prosty przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia. Polecam.
Składniki:
śmietanka 36% 350 ml
ser mascarpone 250 g
herbatniki 25 dag
czekolada mleczna 2 szt.
czekolada biała 2 szt.
płatki Nestle Kangus 3,5 szklanki (pół szklanki do posypania)
Wykonanie:
Masa biała:
Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ostudzić. Ubijamy 200 ml śmietany na sztywno , dodajemy serek mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. Wsypujemy płatki Kangus (3 szklanki) i mieszamy łyżką.
Masa ciemna:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady mleczne, studzimy. Pozostałą śmietanę (150 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy do ostudzonej mlecznej czekolady i mieszamy aż połączą się składniki.
Wykonanie ciasta:
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, dno formy wykładamy herbatnikami jeden koło drugiego. Na wyłożone herbatnikami dno formy wlewamy jasną masę, wyrównujemy, ponownie wykładamy warstwę herbatników i wylewamy masę ciemną. Wierzch posypujemy połową szklanki płatków Kangus. Tak przygotowaną formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie kroimy ciasto i konsumujemy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz