sobota, 31 marca 2018

Galareta z ćwiartek i fileta kurczaka.



Idealna przystawka na świąteczny stół. Polecam.


Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 szt.
filet cały z kurczaka 1 szt.
groszek zielony
żelatyna 1 op. na 2 litry wywaru
sól
pieprz ziołowy
pasta rosołowa 2 łyżki
cytryna 1 szt.
natka pietruszki

Wykonanie:

Ćwiartki i filet z kurczaka czyścimy, myjemy i gotujemy w 2 litrach wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową, doprawioną solą i pieprzem 30 minut, do miękkości mięs. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w kostkę 1 cm/1 cm. Wywar przecedzamy przez sitko, doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim żelatynę, studzimy. Z pokrojonego mięsa i groszku zielonego układamy w pojemniku pierwszą warstwę, zalewamy ostudzoną żelatyną, wstawiamy na kilka minut do lodówki. Po kilku minutach nakładamy kolejną warstwę z mięsa i zalewamy żelatyną, wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie nakładamy kolejną, ostatnią warstwę z mięsa i zalewamy żelatyną. Pojemnik z galaretą wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zamaczamy pojemnik z galaretą w gorącej wodzie na kilkanaście sekund, przykrywamy talerzem i przewracamy do góry dnem, galareta pięknie wyjdzie nam na talerz. Galaretę dekorujemy plastrami cytryny i natką pietruszki.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz