Postanowiłam dziś przygotować smaczne, zdrowe danie: sadzone jajka kurze na sparzonej z wieprzową tuszonką kaszy, podanej z sałatką warzywną z żurawiną.
Składniki:
kurze jajka 2 szt.
kasza jęczmienna 1 szklanka
bulion2 szklanki
tuszonka wieprzowa w słoiczku 250 ml.
sałatka warzywna z domowej spiżarni
żurawina mrożona
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Zagotowujemy bulion z tuszonką wieprzową, doprawiamy solą i pieprzem. Do gotującego się bulionu dodajemy wypłukaną kaszę. Gotujemy do momentu kiedy kasza będzie pęcznieć a wywar zrobi się taki jak kisiel. Kończymy parzenie kaszy, przykrywamy garnczek pokrywką i czekamy 30 minut, w tym czasie kasza ładnie dojdzie. Sparzoną kaszę mieszamy. W między czasie smażymy jajka na sadzone. Wykładamy kasze na talerz, na rozłożoną kasze układamy usmażone jajka, obok układamy sałatkę warzywną. Na sałatce układamy owoce żurawiny. Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz