sobota, 10 marca 2018

Kotlety mielone z dzika.



Kotlety mielone z dzika, podane z ziemniakami , marynowanym ogórkiem i ostrą papryczką czereśniową. Polecam!!!


Składniki:

mięso z łopatki dzika 80 dag
bułka tarta pół szklanki
jajko kurze 2 szt.
pieprz czarny młotkowany 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
cebula połowa
sól 1 płaska mała łyżeczka
tymianek 2 szczypty
rozmaryn 2 szczypty
kolendra 2 szczypty
majeranek 1 mała łyżeczka
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
smalec do smażenia
ziemniaki 8 szt.
papryczki czereśniowe,marynowane
ogórki marynowane

Wykonanie:

Mięso mielimy, dodajemy przyprawy i ocet, wyrabiamy kilka minut, i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, podsmażoną cebulę z czosnkiem i jajka. Całość wyrabiamy do połączenia się składników, próbujemy smak w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Z farszu formujemy kotlety, smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i marynowanym ogórkiem z papryczką czereśniową.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz