Smażone kawałki kurczaka z ziemniakami Parmentine podane z surówką Coleslaw. Polecam.
Składniki:
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
ziemniaki Parmentine 10-12 szt.
surówka Coleslaw
tłuszcz do smażenia
lubczyk mrożony
sól
pieprz ziołowy
natka pietruszki do posypania
Składniki na surówkę Coleslaw:
kapusta pekińska 1 mała
marchew 1 szt. duża
cebula czerwona 1 szt.
ocet jabłkowy 1 łyżka
majonez 3 łyżki
sól
pieprz ziołowy
żurawina mrożona
Wykonanie:
Surówka Coleslaw:
Kapustę drobno kroimy, marchew ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy sól, pieprz ziołowy, ocet jabłkowy i majonez. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na pół godziny żeby wszystkie składniki sałatki się przegryzły. Surówka jest idealna jako dodatek do dań obiadowych, ale i do różnego rodzajów kanapek.
Wykonanie dania:
Ćwiartki kurczaka dzielimy na połowy, pałki i bioderka. Myjemy, osuszamy, solimy, pieprzymy, dobrze wcieramy pieprz i sól. Kawałki kurczaka posypujemy pokrojonym lubczykiem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy na rumiany kolor. W między czasie gotujemy wymyte w skórkach ziemniaki Parmentine, oraz robimy surówkę Coleslaw. Usmażone kawałki kurczaka podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami Parmentine posypanymi natką pietruszki i z surówką Coleslaw z żurawiną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz