Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.
Składniki:
Zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
125 ml wody
150 g aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
3 łyżki płatków żytnich
400 ml wody
1 łyżka miodu
Sól 20 g
pestki słonecznika 3 łyżki
pestki dyni 3 łyżki
siemię lniane 3 łyżki
czarnuszka 3 łyżki
Opcjonalnie:
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
margaryna Kasia do posmarowania formy,
otręby do wysypania formy
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąki z solą, słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym i czarnuszką. Wlewamy wodę z miodem oraz dodajemy zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką. Po wstępnym mieszaniu łyżką, mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.
Udanego wypieku!!!
Czy zakwas wyjęty z lodówki należy ocieplić i potem dodać mąka żytnia razowa typ 2000 10 dag
OdpowiedzUsuńwoda 125 ml np. na noc?
czy trzeba zaczyn z lodówki dokarmić a potem odjąć 15 dag do zaczynu?