niedziela, 18 marca 2018

Wiosenny pszenny chleb.



Bardzo delikatny, smaczny chleb pszenny, uformowany jak kwiat wiosenny. Idealny na świąteczny stół. Z podanego przepisu wyszły 2 chleby, jeden duży okrągły i z reszty ciasta zrobiłam mniejszy, prostokątny.


Składniki:

mąka pszenna (typ 650) 70 dag
mleko 400 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
olej 7 łyżek
jajko 1 szt. do posmarowania

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy okrągłą formę, ja użyłam tortownicy. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 16 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę. Jedną kulkę układamy na środek tortownicy a z pozostałych wałkujemy placki o średnicy 15 centymetrów, składamy każdy na pół i zlepiamy każdy jakbyśmy robili uszka, jeszcze na pół. Tak zrobione kwiatuszki z ciasta układamy w formie naokoło położonej kulki z ciasta. Nakrywamy formę pieluszką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy formę z chlebem na środkową półkę i pieczemy 25 minut, do momentu ładnego zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce.





















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz