Klopsy podane z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub marynowanym, polane sosem pomidorowym.
Składniki:
farsz z białej kiełbasy 50 dag
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
suszona włoszczyzna 2 łyżki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
sos sojowy 1 łyżka
sól
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
śmietana 30% do zabielenia sosu
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
natka pietruszki
koper
Składniki na klopsy z farszu białej kiełbasy (50 dag):
szynka wieprzowa 20 dag
karczek 10 dag
podgardle 10 dag
wołowina 10 dag
sól kuchenna 9 g
pieprz czarny 1 g
majeranek 2 g
czosnek 1 ząbek
Wykonanie farszu:
Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm
karczek przepuszczamy przez sito 10 mm
podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm
wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm
Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Z przygotowanego farszu formujemy klopsy.
Wykonanie sosu i dania:
Do garnczka wlewamy litr wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pastę rosołową i suszoną włoszczyznę. Zagotowujemy, dodajemy zrobione klopsy i gotujemy do momentu wypłynięcia klopsów do góry. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy paprykę i dalej gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, koper i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Po kilku minutowym gotowaniu zagęszczamy i zabielamy sos. W między czasie gotujemy ziemniaki. Klopsy podajemy z ziemniakami, polane sosem oraz z marynowanym lub kiszonym ogórkiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz