Prawdziwy wiejski obiad. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z prawdziwym zsiadłym wiejskim mlekiem.
Składniki:
ziemniaki 5-6 szt.
łopatka 30 dag
cebula 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
mleko zsiadłe 1 litr
koperek do posypania
natka pietruszki
Wykonanie:
Mleko wiejskie wcześniej przygotowujemy na zsiadłe. Wymyte, osuszone mięso kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm, doprawiamy solą, chwilę wyrabiamy żeby sól wchłonęła się do mięsa. Na patelni rozgrzewamy smalec, ja użyłam smalcu z gęsi. Wkładamy mięso na patelnię i smażymy do osiągnięcia rumianego koloru skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy pokrojone w pół plastry cebule, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli. W między czasie gotujemy ziemniaki. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy i tłuczemy. Ugotowane ziemniaki nakładamy na talerze, okraszamy usmażonymi skwarkami z cebulą, posypujemy zieleniną i podajemy z zsiadłym chłodnym mlekiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz