piątek, 9 marca 2018

Babka cytrynowa.



Wilgotna babka mocno cytrynowa polana lukrem cytrynowym i posypana kolorową posypką.


Składniki:

mąka krupczatka Typ 500 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka (250 ml)
jajka kurze 4 szt. (duże)
mleko 200 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 20 dag
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny

Lukier:


sok z pół cytryny
cukier puder 1 szklanka

Opcjonalnie:

kolorowa posypka

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrami, startą skórką i sokiem z cytryny i miękkim masłem na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Do utartych żółtek ze składnikami dodajemy stopniowo mąkę, na przemian z mlekiem i miksujemy na wolnych obrotach. Miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta. W oddzielnej miseczce z dodatkiem szczypty soli ubijamy z białek sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta, mieszamy pianę z ciastem łyżką silikonową do pełnego połączenia się piany z ciastem. Smarujemy margaryną formę i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej ciasto, równamy. Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy (grzałka góra-dół) około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, do suchego patyczka. Po upieczeniu chwilę niech forma będzie w piekarniku (10-15 minut). Po tym czasie wyjmujemy formę z babką z piekarnika, wykładamy na talerz i studzimy. Ostudzoną babkę możemy polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz