środa, 18 kwietnia 2018

Biała kaszanka na mięsie z ziołami.



Kaszankę zrobiłam z 3 rodzajów kasz. Do kaszanki użyłam ścinki ze schabu oraz swojską mieszankę przypraw i ziół. Jest idealna upieczona na grillu lub na patelni. Bardzo polecam, gdyż jest naprawdę pyszna.

Składniki:

kasza jęczmienna perłowa 1 szklanka (200 ml)
kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka (200 ml)
kasza gryczana 3 szklanki (200 ml)
ścinki od schabu 70 dag
wywar z gotowania 10 szklanek (szklanka 200 ml)
jelita wieprzowe proste fi - 55-60 - 3 m

Przyprawy:

pieprz ziołowy 1 płaska mała łyżeczka
pieprz czarny 1 płaska mała łyżeczka
papryka ostra mielona 2 łyżeczki
słodka papryka 1 łyżka
majeranek 2-3 łyżki
sól do smaku (ja dałam 1 płaską łyżkę)
 granulowany czosnek 1 łyżka
kolendra ugnieciona w moździerzu 1 łyżka
domowa pasta rosołowa 2 łyżki

Wykonanie:

Mięso gotujemy 1 godzinę, studzimy, kroimy w drobną kostkę, wywar przelewamy przez gęste sito. Wywar ponownie wlewamy do garnka w proporcji 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy, dodajemy pokrojone mięso i wszystkie przyprawy, doprowadzamy do zagotowania. W między czasie płuczemy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy osączone z wody kasze i gotujemy do ich pęcznienia, tak na 70%. Gdy kasze i wywar będą gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasze ładnie dojdą. Sparzone kasze mieszamy i studzimy. Ostudzoną kaszą napełniamy wcześniej wymoczone jelita. Parzymy 30 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia kaszanki studzimy, możemy powiesić je na kiju. Ostudzone kaszanki są pyszne na zimno jak i pieczone.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz