Kotlet schabowy podany z ziemniakami i ugotowaną, podsmażoną z bułką tartą, fasolką szparagową i marynowanymi, ostrymi papryczkami czereśniowymi.
Składniki:
schab bez kości 2 plastry
bułka tarta
jajka kurze 2 szt.
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz ziołowy
ziemniaki 6 szt.
papryczki czereśniowe, marynowane
30 dkg fasolki szparagowej
masło
bułka tarta
Przygotowanie fasolki szparagowej:
W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagową, od momentu wrzenia wody 20 minut, musimy sprawdzać czy jest miękka. Fasolkę kroimy na połówki. Na patelni smażymy na maśle fasolkę szparagową, delikatnie podsypujemy bułką tartą przewracając fasolkę na drugą stronę. Tak przygotowana fasolka jest bardzo dobrym dodatkiem do dań.
Wykonanie:
Rozbite tłuczkiem plastry schabu solimy pieprzymy z obu stron, maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane w panierce kotlety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki i smażymy z bułką tartą, wcześniej ugotowaną fasolkę szparagową. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami, smażoną fasolką szparagową i papryczkami czereśniowymi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz